november 5th, 2018
Kun je architecten uitdagen te ontwerpen met sloopmaterialen? Op dit moment wordt slechts 3% van alle vrijkomende materialen hoogwaardig hergebruikt binnen de bouw. Een drastische mentaliteitsverandering in deze sector is dus hard nodig! Het zijn de architecten die daar juiste een cruciale rol in kunnen spelen. Samen met Re Use Materials jaagt kunstinitiatief CityLiv deze denkomslag aan en heeft daarvoor autonoom kunstenaar Marjan Teeuwen uitgenodigd een kunstwerk te maken van sloopmateriaal. Dit gigantische sculptuur werd donderdag 1 november onthuld in het door architect Peutz ontworpen raadhuis van Heerlen.
Sculptuur van sloopafval
Systeemplafonds, gips- en spaanplaten, keukenkastjes, dorpels, plinten en andere sloopmaterialen vormen de basis van de monumentale sculptuur ‘Archief Stadhuis Heerlen’. De sloopmaterialen zijn voor 99,9 % afkomstig uit het naastgelegen voormalige stadskantoor. De dwingende sculpturale vorm rijst van de begane grond op tot onder het plafond van de eerste verdieping. Archief Stadhuis Heerlen gaat een duidelijke relatie aan met het iconische gebouw. Het verhoudt zich tot zowel de architectuur, als tot de dynamiek van het stadhuis. De beeldtaal van Marjan Teeuwen blijkt verrassend goed aan te sluiten bij die van Peutz. Archief Stadhuis Heerlen heeft een semipermanent karakter. De opzet is om na twee jaar de sculptuur in het stadhuis te ontmantelen en te transformeren naar een permanent kunstwerk in het nieuwe stadskantoor door architecte Francine Houben.
CityLiv
Archief Stadhuis Heerlen is gerealiseerd in opdracht van Stichting CityLiv. Als vaste sponsor van deze jaarlijkse kunstexpositie omarmt Re Use Materials het statement dat CityLiv maakt, waarbij zij ontwerpers uitdaagt om te experimenteren met sloopmateriaal. De expositie neemt het publiek mee in een wereld van verwondering en belicht hiermee een maatschappelijk vraagstuk waar nog te weinig beweging in zit: we moeten anders omgaan met onze oprakende materialen. De stichting werkt elk jaar samen met het Cultura Nova festival, dat het hergebruik gedachtegoed omarmt en haar platform aanbiedt voor experiment. Tijdens het cultuurfestival kregen bezoekers al een glimp van het boeiende bouwproces van het kunstwerk.
Circulaire bouw
CityLiv wordt jaarlijks georganiseerd door architect Erol Oztan, die zich met diverse projecten inzet voor de transitie naar een circulaire bouwsector: “We moeten ontwerpen met materialen die we hebben, in plaats van achteraf materialen te zoeken bij een ontwerp.” De door Re Use Materials ontwikkelde materialendatabase maakt dit concreet. Het digitale systeem is gevuld met materialen die vrijkomen uit sloop en weer hergebruikt kunnen worden. Waste? No way!
Locatie: Stadhuis Heerlen, Raadhuisplein 1 in Heerlen.
‘Archief Stadhuis Heerlen’ is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Provincie Limburg, Gemeente Heerlen, Cultura Nova, IBA Parkstad, Re Use Materials en Cirdax.