NIEUWS

PARTNERSHIP DIRIX EN RE USE MATERIALS VOOR CIRCULAIRE SLOOP

maart 7th, 2019

Ingenieursbureau Re Use Materials en sloop- en transportbedrijf Dirix gaan een partnership aan. Re Use Materials is al ruim 5 jaar bezig met het ontwikkelen van duurzame sloopmethodieken en merkt dat binnen de circulaire bouwsector juist de slopers met een flinke inhaalslag bezig zijn. Zo heeft ook Dirix grote ambities op het gebied van circulariteit en zal het door Re Use Materials ontwikkelde materialen managementsysteem Cirdax inzetten om hun processen te digitaliseren, kostenefficiënt in te richten en projecten circulair te maken.

Steeds meer sloopbedrijven versterken hun team met innovatiemanagers die op zoek gaan naar kansen om duurzamer om te springen met grondstoffen en energie. In de stroeve bouwbranche is dat op zijn minst een positieve ontwikkeling te noemen. Ze ontdekken dat de markt waarin ze opereren niet transparant (genoeg) is: de herkomst van materialen kan niet bepaald worden en evenmin wordt geregistreerd waar ze uiteindelijk worden toegepast. Om dit proces te faciliteren en o.a. hoogwaardig hergebruik van materialen mogelijk te maken, heeft Dirix ervoor gekozen Cirdax in te zetten.

Bijzonder aan de samenwerking is dat Dirix de eerste organisatie is waarvoor Re Use Materials volledig op maat gemaakte Cirdax software tools oplevert. Het huidige systeem wordt namelijk gepersonaliseerd naar de huisstijl en wensen van de slooporganisatie. Zo blijft de identiteit en werkwijze gewaarborgd, terwijl de data aan de achterzijde gekoppeld blijft aan de alsmaar groeiende nationale database. Want alleen door in gezamenlijkheid data te verzamelen en aan elkaar te koppelen, kan de circulaire sloop- en bouwwereld optimaal gestimuleerd worden. Doordat vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld wordt, is het systeem ook interessant voor bouwbedrijven. Cirdax-gebruikers zijn hierdoor geen concurrenten, maar werken juist ondersteunend aan elkaar.

 

Over Dirix Elsloo

Dirix Elsloo is een familiebedrijf opgericht in 1923 en wordt momenteel geleid door Ger en Tim Dirix. De werkzaamheden bestaan uit transport, grondverzet, bestratingswerkzaamheden, sloopwerken en recycling.

Dirix is in het bezit van twee locaties: het hoofdkantoor op het Businesspark te Elsloo en de productielocatie ROS in Stein.

Dirix Sloopwerken is de gecertificeerde werkmaatschappij binnen de holding die zelfstandig de diverse sloopwerken uitvoert. Doordat zij alle werkzaamheden in eigen beheer uitvoeren, inclusief de afvalrecycling en de afzet van het vrijkomende puin, liggen hier de grote kansen voor het hergebruik van de vrijkomende bouwstoffen/materialen . Hieruit kan Dirix een grote CO2 besparing verwezenlijken, waardoor zij direct een bijdrage kan leveren aan de CO2 reductie die ten goede komt aan het milieu.

Meer informatie: www.dirix.nl

 

Over Re Use Materials

Re Use Materials voert gebouwinventarisaties bij bestaand vastgoed uit om bouwprocessen circulair in te richten. Inzicht, managementadvies en productontwikkeling worden gekoppeld aan actuele ontwikkelingen op het gebied van circulariteit, financiën en sociaal maatschappelijke vraagstukken. Re Use Materials is ontwikkelaar van het materialen managementsysteem Cirdax, een software bundeling van praktisch toepasbare tools en methodieken die mogelijk maken om inzicht te krijgen, hergebruik van materialen te bevorderen, materialen te verhandelen, te ontwerpen met bestaande materialen, resultaten te analyseren/rapporten, CO2 impact te berekenen en circulariteit meetbaar te maken.