NIEUWS

CIRDAX release: Downloadbaar materiaalpaspoort

mei 9th, 2019

Om materialen na sloop hoogwaardig te kunnen hergebruiken, moet je weten welke materialen zich in een gebouw bevinden. Cirdax is het eerste materialen managementsysteem in Nederland dat het mogelijk maakt om webbased materiaalpaspoorten van materialen in bestaand vastgoed te genereren en tevens in .pdf formaat te downloaden. Binnenkort zal ook de downloadbare gebouwpaspoort functie worden gelanceerd, waarbij gebruikers het paspoort van een volledig gebouw kunnen exporteren. Hierin is alle materialendata gebundeld tot een overzichtelijke matrix, aangevuld met de CO2 balans, kadastrale gegevens en de mogelijkheid tot Blockchain registratie.

 

Wat is een materiaalpaspoort?

Een materiaalpaspoort bevat gedetailleerde informatie en geeft materiaal een identiteit. Deze identiteit wordt bepaald door het toekennen van een aantal unieke eigenschappen, waaronder de kwaliteit, kwantiteit, afmeting, kleur, recyclebaarheid en demontabelbaarheid. Materiaalpaspoorten maken inzichtelijk welke materialen gebruikt zijn bij de bouw en waar deze materialen zich bevinden in een gebouw, waardoor het veel eenvoudiger wordt deze terug te winnen en te hergebruiken na sloop. Op deze manier wordt afval zo veel als mogelijk geëlimineerd: Waste? No way! Dat levert immers ook financieel voordeel op voor de eigenaar. Waar gebouwen normaliter worden afgeschreven naar nul, eindigt deze nu met een schat aan materialen die waarde hebben. Ook de overheid maakt het in 2019 makkelijker voor ondernemers en bedrijven om circulair te gaan werken. Voor ongeveer 290 milieuvriendelijke technieken of producten kan een investeringsaftrek worden aangevraagd, waarvan het materiaalpaspoort één is.

 

Madaster

Re Use Materials en online materialenbibliotheek Madaster werken sinds 2018 samen aan effectief en efficiënt grondstoffen gebruik. Recentelijk is het eerste materiaalpaspoort, gegenereerd via Cirdax, succesvol gedocumenteerd in Madaster. De komende tijd zal worden gekeken hoe de koppeling tussen beiden systemen verder kan worden doorontwikkeld en worden geïmplementeerd voor gebruikers.

 

Vraag een demo aan

Cirdax streeft naar een continue stroom van verbeteringen en uitbreidingen van de functionaliteiten. Heeft u interesse in het gebruik van Cirdax? Dan geven wij graag een demonstratie van het systeem! Neem contact met ons op, dan plannen we z.s.m. een afspraak in.