NIEUWS

Circulaire sloop Treebeekplein in volle gang

augustus 28th, 2019

Het symbolische startschot voor de afbraak van de 96 portieketagewoningen aan het Treebeekplein in Brunssum-West is gegeven! Geen traditionele sloop natuurlijk, maar een zorgvuldige demontage onder sloopbegeleiding van Re Use Materials, waarbij herbruikbare materialen worden benut voor de vervangende energie neutrale nieuwbouw en de herinrichting van het nieuwe Treebeekplein.

De bouwsector staat de komende jaren voor een enorme transitie. Het doel is om volledig circulair te gaan bouwen. Het principe is eenvoudig. Zodra bekend is dat een pand gesloopt wordt, zorg dan dat -voorafgaand aan de daadwerkelijk sloop- materialen die hergebruikt kunnen worden in kaart gebracht worden en beschikbaar komen voor bouwers en particulieren. Zo kan het afval tot een minimum worden beperkt.

 

Digitale én fysieke Materialen Marktplaats

Circulair Treebeek is één van de voorlopers op het gebied van duurzaam slopen in de regio. Een mooie selectie materialen uit de 96 portieketagewoningen werden op www.materialenmarktplaats.nl van Re Use Materials geplaatst en te koop aangeboden. Denk hierbij aan keukenblokken, wasbakken, binnendeuren, raamkozijnen etc. De Materialen Marktplaats is een openbaar portaal, dat te vergelijken is met webshops als marktplaats.nl, waarbij vraag en aanbod samenkomen. Zo krijgen materialen dus een tweede leven. Dit is gunstig voor de portemonnee van de kopers, en bovendien goed voor het milieu. Ook konden bewoners van Brunssum komen shoppen tussen het beschikbare materiaal op de fysieke Sloopmarkt. Extra leuk: de opbrengsten van de verkochte spullen zijn gedoneerd aan het MeanderGroep Barbarahoes!

 

 

Werksessie

Alle betrokken partijen in de projectgroep zetten zich voor 100% in voor het behalen van de hoogst haalbare circulaire resultaten. In opdracht van Wonen Zuid organiseerde Re Use Materials daarom een inspirerende werksessie met pragmatische aanpak, waarbij in gezamenlijkheid werd bepaald welke materialen op welke locatie een tweede leven krijgen. Tijdens deze sessie doken de aanwezigen het materialen management systeem Cirdax in, met als resultaat dat een aanzienlijk deel van de kansrijke herbruikbare materialen gekoppeld is aan de voorlopige en definitieve ontwerpen!

 

 

Circulaire experimenten

Om hoogwaardig te kunnen hergebruiken, dienen de woningen natuurlijk eerst ontmanteld te worden. In de vorm van vier demontage experimenten, zoals het uitsnijden betontrappen, het uitzagen van dakvlakken en losmaken van kunststof kozijnen, wordt bepaald welke hergebruikmogelijkheden het meest geschikt zijn. De vrijkomende materialen worden vervolgens technisch, kwalitatief, economisch en circulair onderzocht, waarna de haalbaarheid van de toepassing van de specifieke materialen bepaald kan worden.

 

 

De duurzame en sociale sloop 96 woningen Treebeekplein te Brunssum wordt uitgevoerd in samenwerking met Gemeente Brunssum, IBA Parkstad, Wonen Zuid, Jos Lichtenberg, M. Heezen BV, Van Wijnen, Ziegler Branderhorst, Jo Janssen Architecten.